Marketing

Najważniejsza jest autorska zawartość

Na blogach Mediafun i Media Cafe rozwija się dyskusja wokół pseudobloga składającego się z przedruków. Jest i o prawie autorskim (zasady przedruków, plagiat, prawidłowe cytowanie), i o etyce blogosfery (dobre praktyki wymiany opinii między blogerami, wzajemne odniesienia itp.). To ważna dyskusja i należy się z nią zapoznać. Stanowi pewien etap samoregulacji polskiej blogosfery i na pewno stanie się przedmiotem zajęć z prowadzenia bloga, które prowadzi Maciej Budzich.

Tym, co różnicuje media (zarówno tradycyjne, jak i nowe), jest ich autorska zawartość. Wartość stanowi przepracowanie tematu przez oryginalnego twórcę, który pragnie podzielić się własną opinią bądź informacją gdzieś pozyskaną. Sama kopia, plagiat, przedruk, a nawet cytat nie są sensownym rozwiązaniem także z tego powodu, że prawidłową formą odniesienia w Internecie pozostanie na zawsze link. Zakładając, że jeden wpis to zazwyczaj jedna opinia, nie zaś złożony elaborat, nie ma nawet potrzeby cytowania, wystarczy podlinkowane omówienie w trzech słowach.

Na ostatniej konferencji Internet i Media wiele się mówiło o wartości tekstów autorskich, o tym, że to, co własne, niepowtarzalne, różnicuje media, szczególnie w Internecie, gdzie te same informacje dostępne są z wielu źródeł. I nie była to dyskusja akademicka, chodziło o wymiar czysto biznesowy. To właśnie treść ma stanowić nowy element przyciągający reklamodawców, gdy stary model masowej reklamy internetowej będzie należało uzupełnić bardziej precyzyjnym narzędziem. Dlatego tak ważne także dla blogerów jest prawo autorskie (w końcu kiedyś zacznie przekładać się na realne dochody). Na szczęście nowe media (w tym blogi) są chętniejsze do dzielenia się własną zawartością choćby na zasadach którejś z licencji creative commons. Do przywoływanego wyżej przypadku nie ma to jednak zastosowania. Tam doszło zwyczajnie do nadużycia.

3 thoughts on “Najważniejsza jest autorska zawartość”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.